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 Question Answer 
1 How should my organization store and 

manage SCW funds? 
 

SCW Program Contributions distributed 
to the Recipient shall be held in a 
separate interest-bearing account and 
shall not be combined with other funds. 
Interest earned from each account shall 
be used by the Recipient only for 
eligible expenditures consistent with the 
requirements of the SCW Program. 
 

2 My organization uses one bank 
account, but our enterprise financial 
system is capable of separating 
revenues by funding source.  Does this 
comply with Los Angeles County Flood 
Control District Code (LAC FCDC) 
Section 16.13.A? 
 

Yes. 

3 What is the purpose of the audit 
requirement in LAC FCDC Section 
16.07? 

The Recipient is responsible for 
obtaining an independent audit to 
determine Funded Activity compliance 
with the terms and conditions of the 
Transfer Agreement and all 
requirements applicable to the 
Recipient contained in chapters 16 and 
18 of the LAC FCDC. 
 

4 Can my organization’s existing 
independent auditor conduct the 
independent audit of our use of SCW 
funds? 
 

Yes, presuming they are qualified to 
give reasonable assurance that the 
organization’s use of SCW Program 
funds complies with program 
requirements. 
 

https://library.municode.com/ca/los_angeles_county/codes/code_of_ordinances?nodeId=FLCODICO_CH16LOANRESACLWAPRSPPATAPRSTURRUCARESTURRUPO_16.13AURE
https://library.municode.com/ca/los_angeles_county/codes/code_of_ordinances?nodeId=FLCODICO_CH16LOANRESACLWAPRSPPATAPRSTURRUCARESTURRUPO_16.07INAU
https://library.municode.com/ca/los_angeles_county/codes/code_of_ordinances?nodeId=FLCODICO_CH16LOANRESACLWAPRSPPATAPRSTURRUCARESTURRUPO_16.05PREL
https://library.municode.com/ca/los_angeles_county/codes/code_of_ordinances?nodeId=FLCODICO_CH18SACLWAPRIMOR_18.05DIPRIM
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5 What are the County’s expectations of 
the content, procedures/methodology, 
and any specific auditor qualifications?  
Does the County have detailed 
guidance on what items (e.g., controls, 
compliance) need to be tested in the 
required audit? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The engagement should comprise an 
examination* conducted by an 
independent public accounting firm, 
licensed by and in good standing with 
the State of California or having 
obtained California Practice Privilege 
from the California Board of 
Accountancy. Furthermore, the firm’s 
personnel should possess the 
academic disciplines and audit 
experience to successfully conduct the 
examination in accordance with 
Generally Accepted Auditing Standards 
(GAAS) and Generally Accepted 
Government Auditing Standards issued 
by the Comptroller General of the 
United States. 
 
The scope of the examination should, 
at a minimum, be limited to the 
functions and responsibilities of the 
applicable program (e.g., District, 
Municipal, Regional) as defined in LAC 
FCDC Chapter sections 16.05 and 
18.05¬18.07. For the period under 
review, the auditor should perform a 
financial/compliance examination of 
financial records and operations for the 
purpose of expressing an opinion on 
the accuracy of SCW expenditure 
reporting, eligibility of expenditures, and 
auditee’s compliance with all other 
applicable requirements under LAC 
FCDC chapters 16 and 18. Additionally, 
the auditor should report on internal 
controls and compliance with applicable 
laws and regulations. 
 
*In general, an audit refers to the 
independent assessment of whether an 
entity’s financial information (e.g., 
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 Question Answer 
(continued from Page 2) financial condition) is fairly presented in 

all material respects.  An examination, 
however, refers to the evaluation of 
subject matter (e.g., use of SCW funds) 
against criteria (SCW Program) to 
determine if the subject matter is in 
accordance with the criteria.  While 
differing in scope and purpose, the 
same level of assurance is obtained by 
the auditor in an examination as in a 
financial statement audit. 
 

6 With regard to the Municipal audit 
requirement in LAC FCDC Section 
16.07 (i.e., not less than once every 
three years), does year one start when 
expenditures were incurred or when 
Safe, Clean Water (SCW) funds were 
received? 
 

Year one begins the Fiscal Year in 
which expenditures were incurred or 
funds were received, whichever occurs 
first. 

7 When are Regional Program audits 
due? 
  

The Recipient shall file a copy of the 
Activity Completion audit report with the 
District by the end of the ninth (9th) 
month from Activity Completion. For a 
Funded Activity that will be performed 
over the course of a period exceeding 
three years, the District may also 
perform an interim independent audit 
every three (3) years until Activity 
Completion and the Recipient shall file 
a copy of all interim audit reports by the 
ninth (9th) month from the end of each 
three (3) year period. Audit reports, 
including any interim audit reports 
prepared by the District shall be posted 
on the District’s publicly accessible 
website. 
 

8 What does “Activity Completion” 
mean? 

“Activity Completion” means that all 
funded activity under the Transfer 

https://library.municode.com/ca/los_angeles_county/codes/code_of_ordinances?nodeId=FLCODICO_CH16LOANRESACLWAPRSPPATAPRSTURRUCARESTURRUPO_16.07INAU
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 Question Answer 
(continued from Page 3) Agreement is complete to the 

reasonable satisfaction of the District 
based on review of reports and other 
documentation as deemed appropriate 
by the District. 
 

9 If a Regional Program project is not 
complete within three years, does the 
project developer need to perform an 
audit report every three (3) years? 
 

No. For a Funded Activity that will be 
performed over the course of a period 
exceeding three years, the District may 
perform an interim independent audit 
every three (3) years until Activity 
Completion.  

10 Can a project applicant include 
anticipated audit costs in future 
Regional Program applications? 
 

Yes. 

11 Does our City Council need to approve 
the audit report? 
 

While this is not a requirement of the 
Transfer Agreement or SCW 
ordinances, the report should be 
distributed to those charged with 
governance, such as a City Council, as 
noted in Government Auditing 
Standards.  Report distribution should 
be discussed with your internal auditor 
or the external auditor conducting your 
SCW audit. 
 

12 How should I submit my audit report 
once complete? 
 

Please email all completed Regional 
Program reports to 
safecleanwaterla@pw.lacounty.gov.  
 
For municipalities, please email your 
reports to 
scwpmunicipal@pw.lacounty.gov. 
 

13 Who can I contact if I have any 
additional questions? 
 

Please email  
safecleanwaterla@pw.lacounty.gov and 
add “Audit Inquiry” in the subject line. 
 

 

mailto:safecleanwaterla@pw.lacounty.gov
mailto:scwpmunicipal@pw.lacounty.gov
mailto:safecleanwaterla@pw.lacounty.gov

